تغییر ریل اقتصاد چین پس از 40 سال

به گزارش مالزی ارزان، شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، از این سفر های اخیر خود استفاده کرد تا یک هشدار را برجسته سازد: این کشور باید اقتصاد خود را احیا نموده و سر و سامان بخشد تا در دنیای نامطمئن پساکرونا، در دنیای کاهش تقاضا و خصومت روزافزون، خودکفایی و استقلال بیشتری داشته باشد.

تغییر ریل اقتصاد چین پس از 40 سال

با ما همراه باشید و با تور ارزان چین از شگفت انگیزترین کشور دنیا دیدن کنید بر روی دیوار چین سلفی بگیرید، از قصر ممنوعه دیدن کنید و در خیابان شانگهای پیشرفته ترین آسیا قدم بزنید.

به گزارش دنیای اقتصاد؛ رهبر چین می گوید، کشورش برای کاهش وابستگی به اقتصاد های متزلزل خارجی از مردم خود می خواهد تا بیشتر خرج نمایند و فراوری نمایندگانش هم خلاقیت بیشتری داشته باشند. اظهارنظر های فشرده و رسمی رسانه های رسمی چین در خصوص استراتژی شی می گویند چین باید آماده نزاع بیشتر با ایالات متحده ای باشد که می تواند دسترسی این کشور به مصرف نمایندگان، سرمایه گذاران و دانش فنی آمریکایی را به خطر اندازد.

کریس باکلی در گزارش 7 سپتامبر برای نیویورک تایمز نوشت، شی خطاب به اقتصاددانان برجسته ای که اواخر ماه گذشته به دفتر اصلی حزب کمونیست چین در پکن آورده شده بودند، گفت: دنیا وارد یک دوره تلاطم و تحول شده است. ما با یک محیط خارجی روبرو هستیم که در آن باد و جریان های مخالف از روبه رو می وزد. رهبر چین اضافه کرد، چین باید در سریع ترین زمان ممکن، موفقیت هایی در فناوری های حساس به وجود آورد.

رئیس جمهور چین ابتکار جدید خود را استراتژی چرخه دوگانه نامیده است. این عنوان عظیم تکنوکراتیک- که ابتدا در ماه می شی از آن استفاده کرد- به این معناست که چین باید به چرخه قویِ تقاضا و ابتکار داخلی به عنوان موتور [اول]محرک اقتصادی روی آورد در حالی که بازار ها و سرمایه گذاران خارجی را به مثابه موتور دوم رشد حفظ کند.

نزد بعضی، ابتکار جدید شی به مثابه بازتنظیم خوش نمای کوشش های طولانی برای اصلاح اقتصاد چین می ماند. رهبران چین لااقل از سال 2006 به این سو وعده داده اند که سهم مصرف داخلی در فعالیت اقتصادی را بیشتر سازند، وابستگی به صادرات را کاهش و زیرساخت های کافی را- با موفقیت هایی متفاوت- ایجاد نمایند.

اما شی به دنبال این است که استراتژی جدیدش جدی گرفته گردد، هرچند پیامدهایش هنوز مبهم باشد. وی این را به مثابه ضرورت مهم امنیتی برای تداوم رشد چین در دوره تلاطم دنیای مطرح نموده است و اینکه این فوریت جدید ژئوپلیتیکی فشار را بر مقام ها برای نشان دادن نتایج ملموس افزایش می دهد. یائو یانگ، رئیس دانشکده ملی توسعه در دانشگاه پکن، در پاسخی ایمیلی به سوال نیویورک تایمز می گوید: این سیاست، به ویژه با وخیم شدن روابط چین و آمریکا، ارتباط زیادی با تغییر محیط بین المللی چین دارد.

او اضافه کرد: چین باید برای بدترین سناریو آماده گردد؛ سناریویی که در آن ایالات متحده، چین را در حوزه های خاصی از فناوری گوشه رینگ می فرستد. مقام ها و متخصصان چینی هم پیشنهاد ها و طرح های مختلفی ارائه می دهند و همزمان کوشش می نمایند تا استراتژی شی را عملیاتی و محقق سازند. بعضی به دولت اصرار می ورزند که حمایت از شرکت های فناوری چینی را افزایش دهد.

بعضی دیگر خواهان کاهش موانع برای سرمایه گذاران خارجی شده اند تا به تضمین این مساله یاری کند که چین همچنان دوستان خود را حفظ نموده و از آن ها نَبُرد. فرمول رشد چین همیشه در حال تکامل بوده است، هرچند از نظر بعضی اقتصاددانان این تکامل بسیار کند و آهسته بوده است. صادرات نسبت به یک دهه پیش نقش بسیار کمتری در رشد اقتصادی دارد، اما تغییر به سوی الگوی مصرف داخلی افزایشی بوده است. چین به واردات تکنولوژی، محصولات و انرژی وابسته است و همین مساله بر نگرانی های دولت در خصوص آسیب پذیری خارجی اضافه نموده است.

یو یونگ دینگ، اقتصاددان در پکن که پیش تر مشاور بانک مرکزی چین بود در یک مصاحبه تلفنی گفت: سیاست های مدام در حال تغییر از سوی دولت ترامپ اهمیت این مساله را برای ما روشن نموده است. او در این مصاحبه همچنین بر مصرف داخلی که از سوی شی مطرح شده تاکید داشت.

او می گوید: ممکن است سرعت سازگاری خود را افزایش دهیم. رئیس جمهور چین گفته است که چرخه دوگانه برنامه پنج ساله توسعه بعدی چین را شکل می دهد که در اواخر امسال نهایی و سال آینده اجرا می گردد. جلسه رهبران حزب کمونیست در ماه اکتبر به احتمال زیاد بیشتر آنچه شی برای آن برنامه در ذهن داشته را آشکار خواهد نمود. رهبران به دنبال چکش کاری و حک و اصلاح پیشنهاد های مختلف هستند تا هر چه بهتر اهداف و برنامه های 5 ساله شی را اجرایی و عملیاتی سازند.

نکته محوری در بحث های آن ها این است که چگونه چین باید محدودیت های ایالات متحده و سایر اقتصاد های پیشرفته که به طور فزاینده ای نسبت به چین ناامید و محتاط شده اند را کنترل کند. در آخر، ترجیح شی برای استیلای دولت احتمالا مشخص این است که چه پیشنهادی به خط مشی سیاسی تبدیل گردد.

ژو نینگ، معاون رئیس در موسسه اقتصادی پیشرفته شانگهای، در مصاحبه ای گفت: فکر می کنم چین هم در حال آماده سازی برای میزانی از جدایی است. در بیشتر پروپاگانداها، چرخه مصرف داخلی بسیار بیشتر از چرخه خارجی مورد توجه قرار می گیرد. در حالی این استاد چینی سخن از جدایی مطرح می نماید که رئیس جمهور آمریکا هم پیش تر گفته بود: هنگامی که به واژه جدایی اشاره می کنید، در واقع به واژه بسیار جالبی اشاره دارید.

در حال حاضر میلیارد ها دلار از دست می دهیم و اگر با چینی ها مبادله تجاری نداشته باشیم، دیگر این چند میلیارد دلار را از دست نخواهیم داد. به این مساله، جداکردن می گویند و بهتر است از همین الان این فرایند را شروع کنید. ترامپ همچنین گفته بود: اگر اقتصاد های آمریکا و چین با یکدیگر مبادله تجاری نداشته باشند، آمریکا پولی را از دست نخواهد داد.

در هر حال، برنامه سفر اخیر شی نشان دهنده یک استراتژی گسترده تری است که او در نظر دارد برای چین ترسیم کند در حالی که ایالات متحده و دیگر قدرت های غربی عمدتا درگیر بحران کرونا هستند. او در اواخر ژوئیه از زمین های کشاورزی مسطح و حاصلخیز شمال غربی چین هم بازدید کرد و از این مساله سخن گفت که کشور باید بتواند خود را تغذیه کند.

او در استان آنهویی در مرکز چین، از یک مرکز نوآوری فنی ملاقات کرد و در آنجا به او موبایل های امنیت کوانتومی نشان داده شد؛ تراشه های کوچک و دیگر نماد های قدرت و جسارت تکنولوژیک داخلی. به نوشته روزنامه مردم، ارگان اصلی حزب کمونیست، شی طی ملاقات از آنهویی اظهار داشت که کشور با محیطی خارجی روبرو است که در آن بازار دنیای در حال کوچک شدن است.

صادرات چین از شوک ماه های اول کرونا اندکی بهبود یافته است، اما رئیس جمهور چین هشدار داد که چشم انداز بلندمدت نامشخص است. رهبر چین اضافه کرد که کوشش های فراوان چین برای بازسازی اقتصاد خود یک حرکت استراتژیک بلندمدت بوده است. گویا داشت تردید ها را در خصوص عزم خود کنار می زد.

وانگ ون، رئیس اجرایی موسسه مطالعات اقتصادی چونگ یانگ که یک اتاق فکر در پکن است، در مصاحبه ای گفت که برنامه شی احتمالا اقدامات بیشتری برای حمایت از صنایع داخلی مانند گردشگری را به دنبال دارد و حمایت بیشتری هم از منابع جدید انرژی جهت جابه جایی واردات به عمل می آورد. او می گفت، این استراتژی جدید به یک برنامه بلندپروازانه تر از گسترش هزینه های مصرف نمایندگان اشاره دارد.

برای افزایش مصرف داخلی، دولت چین مجبور است با جابه جایی ثروت به خانوار های عادی، نابرابری را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. بعید است فقیرتر ها در صورت نداشتن درآمد قابل استفاده و صرفه جویی در هزینه های اضطراری، آزادانه هزینه نمایند.

این می تواند مستلزم تغییرات اجتماعی و اقتصادی سختی باشد که با مقاومت رسمی روبه رو شده است. فرمان جدید شی همچنین درخواست های چند دهه ای برای از بین بردن موانع دیوان سالاری را احیا نموده است؛ موانعی که کار برای ساکنان روستایی در شهر ها را برای تامین مراقبت های پزشکی یا فرستادن فرزندان خود به مدارس سخت ساخته است.

منبع: فرارو
انتشار: 2 آبان 1399 بروزرسانی: 2 آبان 1399 گردآورنده: malaysianet65.ir شناسه مطلب: 399

به "تغییر ریل اقتصاد چین پس از 40 سال" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تغییر ریل اقتصاد چین پس از 40 سال"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید