حیوانات چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار می نمایند؟
به گزارش مالزی ارزان، زبان حیوانات
دانشمندان این را ثابت نموده اند که حیوانات هم همچون گونه بشر، زبان مخصوص و ارتباطی با همدیگر دارند. حیوانات ممکن است قادر به تسلط بر زبان های مختلف نباشند اما مطمئنا راه های دیگری برای ارتباطات ساده و پیچیده تر در بین خود داردند که همان طور که برای آن ها درک ارتباطات انسانی سخت و غیر قابل فهم است، برای انسان ها هم نوع و شیوه برقراری حیوانات نیز همچون آن ها، سخت و مشکل است. با ما در خبرنگاران همراه باشید تا به اتفاق هم، رمز و راز زبان ارتباطی حیوانات را کشف و درک کنیم.
نهنگ ها، گرگ ها، خرگوش، قورباغه، پرنده ها و حتی زنبورها و حتی از آن ها کوچک تر، پلانکتون های دریایی، هر کدام شیوه ای منحصر به فرد و مخصوص گروه های هم نوع خویش برای برقراری ارتباط دارند. کمی پا را از این مرحله فراتر بگذاریم، می بینیم که این حیوانات حتی برای ارتباط با گونه های غیر هم نوع خود هم یک زبان مخصوص و شاید مشترک دارند که با آن زبان با هم صحبت می نمایند و از خطرات و موانع وخیلی موضوعات دیگر که شاید در ابتدا برای ما خنده دار و باور نکردنی به نظر برسد، دارند. به طور مثال؛ شدت تکان دادن دم سگ ها، حاوی یک پیغام مخصوص برای سگ های دیگر، است. اگر بخواهیم با دیدی بازتر به این مسئله نگاه کنیم، حیوانات پادشاهی دارند که در سراسر قلمروشان، کره زمین دارای ارتباطات و زبان های خاصی است که در ابتدا شاید درکش برای ما سخت و سخت باشد.
از جمله اشکال ارتباطی حیوانات با یکدیگر می تواند بر اشکال کلامی، غیر کلامی، تماس فیزیکی با یکدیگر و یا حتی اشکال پیچیده تری باشد. یکی از این اشکال پیچیده، پیغام هایی است که نه قابل تماشا هستند و نه قابل شنیدن، پیغام هایی با بردی بالاتر از شنوایی انسان بین دلفین ها. بوها و عطرهای مختلفی که حیوانات از خود ساطع می نمایند نیز یکی از راه های برقراری ارتباط بین حیوانات با یکدیگر است. در مجموع می توان از نشانه های شیمیایی و فیزیکی، سیگنال های بصری، و حرکات موضعی و یا حتی موزون گونه بعضی از حیوانات در این میان نام برد. یکی از حیواناتی که در زمینه برقراری ارتباط بصری بسیار قوی و حتی از نظر ناظرین انسانی، زیبا و چشم نواز عمل می نماید، طاووس است. حتی حیوانات کوچکی همچون مورچه ها نیز از نشانه های شیمیایی برای یاری به یکدیگر و علامت دادن به هم برای هدایت سفرهای اکتشافی آذوقه و غذا و ماجراجویی های مرجه های سرباز و بعلاوه علائم دیگری همچون، علامت دادن برای دوست، دشمن، ارتباط و همدردی و آرایش های دفاعی، استفاده می نمایند. اگر چه در حال حاضر دانشمندن جانور شناس و محققان بسیاری در حال آنالیز این نوع ارتباط بین گونه های غیر انسانی هستند،اما بازهم بعضی از علائم همچون بعضی از مدل برقراری ارتباط بین جانوارانی که در بالا ذکر کردیم، تا حدودی کشف شده است.
این امر موجب به وجود آمدن علم جدیدی در جانور شناسی شده است به نام صداشناسی زیستی یا علم رفتار حیوانات. در علم رفتار شناسی حیوانات به این اشاره می شود که حیوانات در هنگام تکلم، پیغام هایی با مضامین عاشقانه می توانند به هم بدهند، می توانند مشاوره به هم بدهند، شورا برگزار نمایند و یا جشن بگیرند و در هنگام عزا و ناراحتی، ارتباطی غمگین با یکدیگر برقرار نمایند. همه حیوانات پیرو قلمرو، خانواده، نژاد و غرایز خود و قبیله خود هستند و همچون انسان ها برای مواقع خاص، تعاریف خاص دارند و بیشتر مسائل و احتیاجات روزانه خود را به وسیله کلام رفع می نمایند و به هیچ عنوان از وسایل دفاعی در برابر هم نوع خود، استفاده نمی نمایند.
در پژوهشی که محققان در باره غازها انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند که اگر غازها، 7 مرتبه پشت سر هم صدای مخصوص به خود را در آورند، یعنی این که، مکانی پیدا نموده اند مناسب است و دیگران را به سمت آن می خوانند. اگر 6 بار صدا درآوردن، یعنی که سرعت باید کم شود و اگر 3 مرتبه این کار را کردند، یعنی این که دقت کنیم و آهسته تر باید پیش برویم. حیوانات برای تشکیل خانواده به طور معمول، از اصوات خاصی استفاده می نمایند. اما در بعضی از حیوانات استفاده از نشانه های دیگری همچون؛ رایحه، نور، برق، وعلائم دیگری وجود دارد که به منظور جفت گیری از حیوان، بروز می نماید. جالب است بدانید که در میان حیوانات، صدای آواز پرندگان از همه حیوانات زیبا تر است و برترین از نوع بروز علامت صوتی در بین حیوانات هستند.
. نکته جالب تری که به طور خاص درباره آواز پرندگان وجود دارد این است که با این که شکل و نوع این صداها فرق دارد اما به طور مثال درباره پرندگان نر به این معنی است که لانه و آشیانه اش آماده است و مجرد است و در پی جفتی برای خود می شود. به طور مثال پرنده ای به نام سبز قبای نر می تواند در روز این پیغام را 2340 بار تکرار کند و آن قدر این کار را ادامه دهد تا بالاخره جفتی برای خود پیدا کند. به تازگی نیز رفتارشناسان حیوانات به این نتیجه رسیده اند که خوک های آبی، دارای الفبایی خاص برای خود هستند و همچون انسان ها با قواعد و دستور زبانی خاص، می توانند با یکدیگر صحبت نمایند.
اردک ها نیز، برای برگزیدن جفت خود مراسم جالبی دارند. مراسم این گونه آغاز می شود که اردک های نر در یک فضای کوچک جمع می شوند و اردک های ماده دورتا دور آن ها را می گیرند و سپس اردک های نر به صورت هماهنگ، آغاز به پایکوبییدن می نمایند. پایکوبی اردک ها کاملا شبیه به پایکوبی باله است و از قوانین این پایکوبی این است که اگر اردک نری در پایکوبی خود دچار اشتباه شود، اردک ماده ای حاضر به جفت شدن با او نمی شود. دانشمندان رفتار شناس برای این که آزمایشات را بر روی حشرات آزمایش نمایند و بفهمند این بوی مخصوص یا علائم را چگونه احساس می نمایند، از قطارهایی که در حال حرکت بودند، کرم های نر را با فاصله ای منظم از هم رها کردند، کرم ها معادل 11 کیلومتر پیمودند تا به کرم های ماده رسیدند. حیوانات از علائم و زبان بین خود برای موارد دیگری چون اعلام تسلیم، مذاکره برای رهایی و در خواست یاری، پرحرفی و بیان بسیاری دیگر از احساست، استفاده می نمایند و دنیای خود را دارند.
منبع:animals.howstuffworks.com
منبع: الی گشت