تور ایتالیا ارزان: زندگی و زمانه ایرج پزشک زاد؛ خالق دایی جان ناپلئون
به گزارش مالزی ارزان، ایرج پزشک زاد در 94 سالگی بدرود حیات گفت. او 7 دهه از عمرش را وقف کلمه و داستان و تاریخ کرد، فرقی برای او نداشت که با طنز سیاه سراغ شازده ها برود یا ماشاالله خان امروزی را بردارد و ببرد به بغداد عصر قدیم؛ و در بارگاه هارون الرشید، او را دستمایه طنز داستانی تاریخی خود قرار دهد. یا اینکه سراغ تاریخ انقلاب فرانسه، روسیه و مشروطیت در ایران برود و رخداد های چالش برانگیز را از دل تاریخ بیرون بکشد.
با ما همراه باشید و با تور ایتالیا ارزان از به بهترین کشور اروپا سفر کنیم و در شهرهای ونیز، فلورانس و رم بگردیم و بناهای تاریخی این کشور تاریخی را از نزدیک ببینیم.
به گزارش خبرنگاران، هنوز هم هنگام عبور از خیابان انقلاب، می گردد دایی جان ناپلئون را در ویترین کتاب فروشی ها دید و کنار خیابان و در مغازه های دست دوم فروشی، هنوز خرید و فروش نسخه های قدیمی اولیه 41 سال قبل دایی جان ناپلئون از سوی کتاب باز ها هوادار دارد. کتابی که بسیاری از قدیمی ها سریال تلویزیونی آن را دیده اند، مجموعه ای که ناصر تقوایی در دهه 50 آن را ساخته است.
هر چند هنوز هم نسخه های با کیفیت و بی کیفیت این سریال دست به دست می گردد و مخاطب دارد.
البته این تنها اثر قابل توجه ایرج پزشک زاد نیست. او در حوزه داستان، رمان و نمایشنامه 15 اثر دارد و آخرین آن ها هم نمایشنامه صندوق لعنت بود که سال 1394 منتشر شد.
علاوه بر این او 8 اثر و پژوهش تاریخی دارد که در نشر های مختلف به چاپ رسیده است. پزشک زاد 12 اثر ترجمه منتشر شده از نویسندگان مشهور دنیا دارد.
ایرج پزشک زاد؛ از قضاوت در دادگستری و دیپلمات شدن در وزارت امورخارجه تا دنیا داستان
شاید قدری عجیب به نظر برسد که ایرج پزشک زاد با سبقه نوشتن داستان و نمایشنامه، ترجمه و تاریخ نگاری، فضای شغلی اش را با قضاوت در وزارت دادگستری شروع نموده باشد. او ابتدا در رشته حقوق تحصیل کرد و به همین واسطه کار قضاوت را شروع کرد.
اما بعد به وزارت امور خارجه رفت و به یکی از دیپلمات های ارشد این وزارتخانه بدل شد. هر چند اشتغال در این حوزه باعث نشد او از فعالیت های مورد علاقه اش یعنی نوشتن داستان، نمایشنامه و ترجمه دست بکشد. در مقابل حضورش در وزارت امور خارجه در فضای داستان اش اثر گذار بود.
چنانچه اگر داستان و نمایشنامه ای از ایرج پزشک زاد خوانده باشید، حتما ردپایی از یک کارمند وزارت امور خارجه، یک دیپلمات سرگردان و یک جوان کم تجربه و عاشق که شکست خورده خواهید دید. شخصیت هایی که همگی آن ها بازنمایی از زندگی حقیقی خود اوست.
آن گونه که خودش تعریف نموده، دایی جان ناپلئون را در زمان حضور در وزارت امور خارجه نوشته و به انتشار رسانده است. براساس تبادل نظر های دهه اخیر ایرج پزشک زاد، او چندین سال به عنوان نماینده ایران در ژنو فعالیت داشته و در همین مدت بیشتر آثارش را نوشته است.
در خصوص الگو برداری ها از آثار او هم نکات جالبی وجود دارد. در این باره بسیاری از فعالان رسانه ای مدعی اند که بعضی آثار تلویزیونی و داستانی اخیر در ایران از آثار پزشک زاد الگو و الهام گرفته اند. مثلا گفته می گردد که مهران مدیری قهوه تلخ را از روی فضای رمان ماشاءالله خان در بارگاه هارون الرشید ساخته است. ماشاءالله شخصیتی متعلق به عصر حاضر است و در اتفاقی ناگهانی وارد گذشته می گردد. فضایی که در سریال قهوه تلخ هم دیده شد.
در مجموع می توان گفت که ایرج پزشک زاد بیشترین تاثیر را بر فضای طنز داستانی مدرن ایران گذاشته است و همچنان از او به عنوان یکی از برجسته ترین افراد اثرگذار در این حوزه نام برده می گردد.
او تا همین اواخر هم نوشتن داستان، نمایشنامه و ترجمه را رها نکرد و تا میانه دهه نود هجری شمسی فعالیت داشت. اما در این سه چهار سال اخیر به واسطه کهنسالی و بیماری دیگر توانی برای او نمانده بود و به ناچار نوشتن اش متوقف شد. حالا هم او این دنیا را ترک نموده است، اما بی گمان بسیاری از کلمات او همچنان نامیرا باقی خواهد ماند.
منبع: فرارو