طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، لعابدار و مقوی

به گزارش مالزی ارزان، آش ترخینه کرمانشاه مانند آش سورانه کرمانشاهی با گوشت، از محبوب ترین و سنتی ترین آش های ایرانی است که با ترخینه خانگی، سبزیجات تازه و حبوبات مقوی درست می گردد. این آش خوش طعم و مغذی، به راحتی و در مدت زمان کوتاهی تهیه می گردد که عطر و طعم فوق العاده ای دارد. این آش خوشمزه مناسب سرو در دورهمی هایتان برای روزهای سرد پاییزی سال است پس در ادامه طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه به همراه دستور تهیه ترخینه را بخوانید تا یک وعده غذایی مقوی برای خود و عزیزان تان درست کنید.

طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، لعابدار و مقوی

مواد لازم برای تهیه آش ترخینه کرمانشاه

  • قرص ترخینه 3 عدد
  • گشنیز 150 گرم
  • اسفناج 150 گرم
  • تره 100 گرم
  • جعفری 100 گرم
  • عدس خام 1/2 پیمانه
  • نخود 1/2 پیمانه
  • لوبیا چیتی 1/2 پیمانه
  • پیاز 4 عدد
  • سیر 1 حبه
  • نعناع خشک 3 قاشق غذاخوری
  • زردچوبه به میزان لازم
  • فلفل به میزان لازم
  • نمک به میزان لازم

طرز تهیه آش ترخینه

مرحله اول: ترخینه، عدس و حبوبات را خیس کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، سه عدد قرص ترخینه که از قبل شسته اید را به مدت 15 دقیقه در آب جوش قرار دهید تا کامل نرم شوند. یک قابلمه بزرگ انتخاب نموده و دو عدد پیاز میانه را به صورت نگینی در آن خرد کنید. پیازها را در میزانی روغن داغ تفت دهید تا رنگ طلایی و عطر دلنشین به خود بگیرند. برای روزهای سرد زمستان، آش جو با عدس را می توانید درست کنید.

در ادامه پیش بردن این دستور، عدس و دیگر حبوبات را به خوبی بشویید. آن ها را در یک ظرف مناسب به مدت یک ساعت با آب گرم خیس کنید. بهتر است آب آن ها را قبل از پخت آش، دو تا سه بار اضافه کنید.

مرحله دوم: سیر و پیاز را تفت دهید

در دومین مرحله از طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، سیر تازه را خرد کنید و به پیاز طلایی اضافه کنید. برای چند دقیقه تفت شان دهید تا عطر آن آزاد گردد. در ادامه، زردچوبه و فلفل سیاه را اضافه کنید و به آرامی تفت دهید تا طعم و رنگ خوشایند آن ها آزاد گردد. این مرحله باعث می گردد آش ترخینه کرمانشاه شما طعمی دلپذیر و عطر بی نظیری پیدا کند. از دیگر آش های محلی می توان به آش سبزی شیرازی اشاره نمود.

مرحله سوم: ترخینه نرم شده را اضافه کنید

در سومین مرحله از طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، ترخینه نرم شده را به قابلمه حاوی پیاز و ادویه اضافه کنید و کمی با مواد مخلوط کنید. حال عدس را داخل قابلمه بریزید. دو لیتر آب جوش به مواد اضافه کنید و میزانی نمک بریزید. در قابلمه را ببندید و اجازه دهید مواد به مدت نیم ساعت روی حرارت ملایم با هم بپزند تا طعم ها به خوبی ترکیب شوند.

نکته: قبل از اضافه کردن ترخینه به قابلمه، کمی آن را با دستان تمیز چنگ بزنید تا از یکدیگر باز شده و آش تان گلوله گلوله نگردد.

مرحله چهارم: حبوبات و سبزیجات را اضافه کنید

در چهارمین مرحله از طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، بعد از گذشت نیم ساعت، نصف پیمانه نخود و لوبیا را به قابلمه اضافه کنید. برای صرفه جویی در زمان، می توانید از نخود و لوبیا کنسروی آماده هم بهره ببرید. سبزیجات را خرد کنید و به قابلمه اضافه کنید. حال اجازه دهید مواد حدود نیم ساعت دیگر روی حرارت ملایم با هم بپزند تا آش شما طعم غنی و عطر دلپذیری پیدا کند. از آش های پرحبوبات خوشمزه ایرانی می توان به آش هدیح خوی اشاره نمود پس در این روزها تهیه آن را نباید فراموش کنید.

مرحله پنجم: پیاز و سیر داغ را اضافه کنید

در پنجمین مرحله از طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، پیاز، سیر و نعناع خشک را برای تزئین روی آش، در میزانی روغن تفت دهید تا عطر آن ها آزاد گردد و رنگ طلایی مجذوب نمایندهی پیدا کند. نصف پیاز و نعناع سرخ شده را همراه با نصف پیمانه کشک به قابلمه اضافه کنید. اجازه دهید آش حدود 15 دقیقه روی حرارت ملایم بپزد تا کامل جا بیفتد و طعم ها به خوبی ترکیب شوند. از خواندن طرز تهیه پیازداغ کاراملی به سبک سرآشپزها غافل نشوید.

مرحله ششم: آش را سرو کنید

در ششمین مرحله از طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، پس از اینکه آش کامل جا افتاد، آن را با کمی کشک، پیاز داغ، نعناع و سیر سرخ شده تزئین کنید تا هم ظاهر مجذوب نماینده و هم عطر بی نظیری پیدا کند. آش ترخینه کرمانشاه اکنون برای سرو حاضر است. اگر به طعم دوغ ترش علاقه مند هستید؛ آش دوغ ساده با برنج برترین گزینه برای روزهای سرد سال است.

نکات تکمیلی تهیه آش ترخینه کرمانشاه

اگر می خواهید آش ترخینه کرمانشاه شما خوش رنگ، خوش طعم و مقوی گردد، رعایت چند نکته طلایی و ساده در مراحل پخت، می تواند تجربه ای بی نظیر و سنتی برای سفره شما ایجاد کند.

علت سفتی آش ترخینه

یکی از دلایل رایج سفت شدن آش ترخینه، نسبت نامناسب ترخینه به آب و حبوبات است. اگر میزان ترخینه بیش از حد باشد یا آب کافی در زمان پخت اضافه نگردد، آش به شدت غلیظ و سفت خواهد شد. علاوه بر این، حرارت زیاد یا هم زدن ناکافی در طول پخت می تواند باعث ته گرفتن و غلیظ شدن بیش از حد آش گردد.

برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است ترخینه را به تدریج به آش اضافه کنید، از آب کافی بهره ببرید و آش را روی حرارت ملایم با همزن مرتب هم بزنید تا به غلظت ایده آل برسد.

میزان مناسب ترخینه در آش

برای داشتن آش ترخینه کرمانشاه خوش طعم و نرم، بهتر است ترخینه را به میزان ای خیس کنید که کاملا باز گردد اما له نگردد. این کار به حفظ بافت آش یاری می نماید و از غلیظ یا خمیر شدن بیش از حد آش جلوگیری می نماید. در فصل پاییز و زمستان حتما آش انار با لبو را درست کنید.

عطر و طعم آش ترخینه کرمانشاه

برای داشتن آش ترخینه کرمانشاه خوش طعم و نرم، بهتر است ترخینه را به میزان ای خیس کنید که کاملا باز گردد اما له نگردد. این کار به حفظ بافت آش یاری می نماید و از غلیظ یا خمیر شدن بیش از حد آش جلوگیری می نماید. برای طعم آن بهتر می توانید از آب قلم یا آب مرغ بهره ببرید. در نیم ساعت پایانی پخت، نمک، فلفل، زردچوبه، نعناع خشک یا پونه و در صورت تمایل کشک و قره قورت را اضافه کنید تا آش طعمی غنی، کرمی و ملایم ترش پیدا کند.

سبزیجات معطر آش ترخینه

یکی از رازهای خوش طعم شدن آش ترخینه کرمانشاه استفاده از سبزیجات معطر و تازه است. کرمانشاهی ها معمولا از تره، جعفری، گشنیز و نعناع خشک یا تازه استفاده می نمایند و برای عطر بیشتر، در بعضی منطقه ها کمی پونه خشک هم به آش اضافه می نمایند. این سبزیجات نه تنها طعم و رنگ دلنشین به آش می دهند، بلکه ارزش غذایی آن را هم افزایش می دهند و باعث می شوند آش شما هم خوش رنگ، هم خوش عطر و هم کاملا سنتی و مقوی باشد. پیشنهاد ما طرز تهیه آش سبزی آبادانی اصیل است.

برطرف شوری آش ترخینه

برای برطرف شوری آش ترخینه، برترین روش افزودن سیب زمینی، هویج یا میزانی آب جوش است تا طعم شور کاهش یابد و آش حالت متعادل پیدا کند. بعلاوه می توان با اضافه کردن کمی لیمو ترش تازه یا یک قاشق چای خوری شکر، تعادل طعم را بهتر کرد.

در طول پخت، هم زدن مداوم و چشیدن آش اهمیت دارد تا شوری بیش از حد جبران گردد. این روش ساده و موثر، باعث می گردد آش ترخینه شما طعم اصیل و خوشمزه کرمانشاهی خود را حفظ کند و برای خانواده و مهمانان دلپذیر باشد.

تفاوت آش ترخینه کرمانشاه با دیگر شهرها

آش ترخینه کرمانشاه نسبت به نمونه های دیگر شهرهای ایران، طعم و غلظت خاص خود را دارد. کرمانشاهی ها از ترخینه خانگی، سبزیجات معطر تازه مانند تره، جعفری، گشنیز و نعناع خشک یا تازه و حبوبات متنوع استفاده می نمایند و معمولا آش آن ها غلیظ، خوش رنگ و معطر است. در حالی که در بعضی منطقه ها دیگر ایران، آش ترخینه سبک تر و با سبزیجات کمتر و طعم ملایم تر تهیه می گردد.

در آش ترخینه کرمانشاه، انتخاب حبوبات و دوغ تفاوت چشمگیری با دیگر منطقه ها دارد. کرمانشاهی ها معمولا از ترکیبی از نخود، لوبیا و عدس با کیفیت بالا استفاده می نمایند که آش را هم مغذی و غلیظ می نماید و هم طعم طبیعی حبوبات حفظ می گردد. بعلاوه، برای تهیه ترخینه، از دوغ یا ماست ترش خانگی استفاده می گردد که طعم آش را عمیق تر و کمی ملایم ترش می نماید، در حالی که در بعضی منطقه ها دیگر ایران، از دوغ صنعتی یا حبوبات کمتر متنوع استفاده می گردد و آش طعم سبک تر و بافت رقیق تری دارد.

سوالات متداول درباره طرز تهیه آش ترخینه

1. ترخینه چیست و چگونه تهیه می گردد؟

ترخینه خمیری خشک شده از بلغور گندم و دوغ یا ماست ترش است که بعد از خیس کردن، ترکیب با دوغ و پخت روی حرارت ملایم، شکل گرفته و در مقابل آفتاب خشک می گردد. این ماده پایه آش ترخینه است و طعم و غلظت آش را تعیین می نماید.

2. برترین سبزیجات برای آش ترخینه کرمانشاه کدام اند؟

کرمانشاهی ها از تره، جعفری، گشنیز، نعناع خشک یا تازه و کمی پونه خشک استفاده می نمایند. این سبزیجات به آش عطر، رنگ و طعم سنتی و خوشمزه می دهند.

3. تفاوت آش ترخینه کرمانشاه با دیگر شهرها چیست؟

آش کرمانشاهی به علت استفاده از ترخینه خانگی، سبزیجات معطر تازه، حبوبات متنوع و نسبت دقیق آب و ترخینه غلیظ، خوش رنگ و معطر است. در سایر منطقه ها، آش سبک تر و با طعم ملایم تر تهیه می گردد.

4. چرا آش ترخینه سفت می گردد؟

سفت شدن آش معمولا به علت کم بودن آب، اضافه کردن ترخینه بیش از حد یا حرارت زیاد و هم زدن ناکافی است. برای حل این مشکل، ترخینه را به تدریج اضافه کنید، آب کافی بریزید و آش را روی حرارت ملایم و مرتب هم بزنید.

5. برترین روش خیس کردن ترخینه چیست؟

ترخینه را باید به میزان ای خیس کنید که کاملا باز گردد اما له نگردد. برای طعم بهتر می توان از آب مرغ یا آب قلم استفاده کرد که عطر و طعم آش را عمیق تر می نماید.

6. آیا می توان آش ترخینه را با کشک و قره قورت طعم دار کرد؟

بله، در نیم ساعت پایانی پخت می توانید نصف پیمانه کشک و کمی قره قورت یا آب غوره اضافه کنید تا آش طعم ملایم ترش و کرمی پیدا کند و عطر آن بیشتر گردد.

7. برترین حبوبات برای آش ترخینه کدام اند؟

ترکیب نخود، لوبیا و عدس باعث می گردد آش هم مغذی، خوش طعم و غلیظ باشد. استفاده از حبوبات کنسروی هم امکان پذیر است اما طعم سنتی کمتر خواهد بود.

8. چگونه آش ترخینه را تزئین کنیم؟

برای تزئین، می توانید آش را با پیاز داغ، سیر داغ، نعناع داغ و کمی کشک سرو کنید. این روش باعث می گردد آش هم خوش رنگ، هم خوش عطر و هم مجذوب نماینده برای سفره خانوادگی باشد.

9. آیا آش ترخینه مناسب روزهای سرد پاییزی و زمستان است؟

بله، این آش گرم، مقوی و سنتی است و به علت استفاده از حبوبات، ترخینه و سبزیجات معطر، برترین انتخاب برای روزهای سرد پاییزی و زمستانی محسوب می گردد.

10. نکات طلایی برای خوشمزه تر شدن آش ترخینه چیست؟

برای خوش طعم و معطر شدن آش ترخینه کرمانشاه، ترخینه را با دوغ یا آب مرغ خیس کنید، سبزیجات معطر را کمی تفت دهید، نمک را در آخر پخت اضافه کنید، آش را روی حرارت ملایم مرتب هم بزنید و در صورت تمایل کشک و قره قورت اضافه کنید تا طعم و عطر آش کامل گردد.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 10 آبان 1404 بروزرسانی: 10 آبان 1404 گردآورنده: malaysianet65.ir شناسه مطلب: 1638

به "طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، لعابدار و مقوی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه آش ترخینه کرمانشاه، لعابدار و مقوی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید