خبرنگاران تکاپوی اروپا برای حفظ برجام

به گزارش مالزی ارزان، لندن - خبرنگاران - اتحادیه اروپا پس از دو سال ناتوانی در برابر پیامدهای خروج یکجانبه آمریکا از برجام، در کوشش است تا ضمن حفظ این توافق و تحقق مزایای وعده داده شده در آن، نقش خود را بعنوان یک بازیگر کلیدی در حل مسائل بین المللی برجسته کند.

خبرنگاران تکاپوی اروپا برای حفظ برجام

با ما سفر کنید و با تور سفر اروپا از قاره سبز دیدن کنید و با دریافت خدمات ویزای شینگن از گردش به دور اروپا لذت ببرید.

به گزارش روز چهارشنبه خبرنگاران، پیتر استانو سخنگوی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیروز (سه شنبه) در جلسه توجیهی با خبرنگاران گفت که رایزنی ها با مقامات آمریکا در مورد برطرف تحریم ها علیه ایران در جریان است. وی اضافه کرد که جوسپ بورل به عنوان هماهنگ کننده برجام به شدت در حال فعالیت و رایزنی است تا برجام به راستا اصلی آن بازگردد.

استانو درباره احتمال برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح وزرا و با حضور آمریکا نیز بیان داشت که بورل در این زمینه با تمام طرف ها در تماس است، اما هنوز تاریخ مشخصی برای برگزاری این نشست معین نشده است.

او پیشتر هم با بیان اینکه اتحادیه اروپا دنبال راهی برای بازگشت آمریکا به برجام است گفته بود که تنها به وسیله دیپلماسی حداکثری و کوشش های مشترک می توان توافق هسته ای ایران را احیا کرد.

دولت جدید آمریکا با ارائه پیش شرط هایی وعده بازگشت به برجام را مطرح نموده است. واشنگتن الحاق دوباره این کشور به برجام را منوط به اجرای کامل آن از سوی ایران نموده است. این در حالیست که جمهوری اسلامی، آمریکا را ناقض برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد دانسته و تاکید دارد که آمریکا باید گام نخست را برای احیای برجام بر دارد.

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران می گوید که ایالات متحده باید به اجرای تعهداتش بازگردد که در آن صورت ایران بلافاصله برای پاسخ دادن آماده خواهد شد. وی در این رابطه خواهان همکاری اتحادیه اروپا شده تا شرایط برای بازگشت تهران و واشنگتن به توافق هسته ای را فراهم کند.

او در گفت وگو با شبکه تلویزیونی سی ان ان گفته است که جوسپ بورل می تواند از کسوت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده برجام برای آنچه که آمریکا و ایران باید انجام دهند، استفاده کند.

جوسپ بورل با خاتمه دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ ماموریت خود را فراتر از احیای برجام که استقلال اقتصادی اروپا از آمریکا می داند.

سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه ایران هم در گفت وگو با خبرنگاران مطرح کرد: ما منتظر اقدام ایالات متحده یعنی برطرف تحریم موثر هستیم و باید آثار برطرف تحریمی را در ایران ببینیم.

وی اضافه کرد: آن ها با یک امضا از توافق خارج شده اند اما با یک امضا نمی توانند برگردند. یک امضا روی کاغذ کفایت نمی کند و پاسخ یک امضا روی کاغذ، یک امضا روی کاغذ است. هر زمان اقدام اولیه ایالات متحده در برطرف موثر تحریم ها را ببینیم، ما هم متناسب با آن پاسخ خواهیم داد.

کارزار رایزنی های آمریکا و اروپا برای احیای برجام از هفته گذشته شروع شده است. گفت وگوها در سطح رهبران و وزرای امور خارجه اتحادیه و تروئیکای اروپایی به فاصله کمی پس از شروع به کار دولت جو بایدن شروع شد و آدینه گذشته هم رابرت اقتصادی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با همتایان اروپایی خود تلفنی گفت وگو کرد.

اتحادیه اروپا برای تسهیل بازگشت آمریکا به برجام، همه جانبه اعلام آماده نموده است. اما بخشی از این تکاپو و کوشش اروپا، برای احیای آبروی از دست رفته ای است که طی دو سال نتوانست با وجود برخورداری از زیرساخت های اقتصادی، اقتصادی و قانونی کافی، تحریم های ضد ایرانی امریکا را جبران و برجام را به عنوان یکی از دستاوردهای مهم چندجانبه گرایی از گزند سیاست های یکجانبه گرایانه دولت دونالد ترامپ حفظ کند.

جوسپ بورل با خاتمه دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ ماموریت خود را فراتر از احیای برجام که استقلال اقتصادی اروپا از آمریکا می داند. او برجام را معیاری برای سنجش عملکرد اروپا دانسته و می گوید که اتحادیه اروپا باید نقش جهانی یورو و توسعه زیرساخت های اقتصادی اتحادیه اروپا را تقویت کند و مقاومت آن ها را دربرابر تحریم های خارجی فرامرزی افزایش دهد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا وابستگی بیش ازحد به دلار آمریکا را یکی از ضعف های اساسی اروپا می داند که باید در سایه تقویت یورو مورد توجه قرار گیرد.

وی معتقد است که این میزان از وابستگی به دلار در کنار نوسان نرخ تسعیر دلار / یورو و مسائل بازیگران بخش های خصوصی و عمومی برای کسب درآمد در بازارهای اقتصادی اروپا به دلیل فقدان تمایل به سرمایه گذاری منجر به خطرات اقتصادی و هزینه های مضاعف برای بازیگران اروپایی شده است.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بر ضرورت حفاظت از سازوکارهای اقتصادی مستقر در اروپا مانند سوئیفت، یوروکلیر و کلیراستریم را در برابر دخالت های آمریکا تاکید دارد و می گوید که تحریم های دولت ترامپ در پی خروج از برجام، اثرات نامطلوبی را بر عملکرد آن ها داشته است.

وی در یادداشتی که به تازگی در تارنمای اتحادیه اروپا منتشر شد با تاکید بر اهمیت حفاظت بهتر از ابزارهای اقتصادی اروپا توضیح داد: ما باید از اینکه یک کشور ثالث بتواند تحریم های یکجانبه خود را بر این ابزارها اعمال کند جلوگیری کنیم. از این منظر، کمیسیون، بانک مرکزی و نهادهای ذیربط اروپایی راهکارهایی را برای مقابله با چنین تدابیر غیرقانونی آنالیز خواهند کرد.

بورل به عنوان مثال در این رابطه به سازوکار ویژه اقتصادی اروپا و ایران (اینستکس) اشاره نمود که به گفته او در سال 2019 به عنوان یک ابزار اقتصادی اروپایی برای تسهیل تجارت قانونی با ایران راه اندازی شد. وی یادآور شد: من سال گذشته زمان زیادی را صرف آنالیز این سازوکار کردم اما اثر بخشی آن تا به امروز محدود بوده است. برای اطمینان از جریان بی وقفه خدمات اقتصادی ضروری بین اروپا و شرکای تجاری قانونی، راه هایی را برای بهبود سریع اینستکس پیدا خواهیم کرد.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین بکارگیری قانون مسدودساز اتحادیه اروپا برای حمایت از شرکت های اروپایی دربرابر تحریم های خارجی را مورد اشاره قرار داد و یادآور شد که این قانون در ماجرای خروج آمریکا از برجام چندان با استقبال بنگاه های اقتصادی اروپا روبرو نشده و اثر بخش نبود. او خواهان تجدید در این قانون شد.

از این اظهارات می توان نتیجه گرفت که بورل امیدوار است با بهره گیری از امتیاز احیای برجام، صندلی اتحادیه را به عنوان یک بازیگر کلیدی، قوی و قابل اعتماد در حل چالش های بین المللی به سطح جدیدی ارتقاء دهد.

منبع: ایرنا
انتشار: 5 اسفند 1399 بروزرسانی: 5 اسفند 1399 گردآورنده: malaysianet65.ir شناسه مطلب: 647

به "خبرنگاران تکاپوی اروپا برای حفظ برجام" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خبرنگاران تکاپوی اروپا برای حفظ برجام"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید